For the Love of Learning – Ett samtal kring homeschooling, unschooling, skolplikt och demokrati – Epi #113

0
864

For the Love of Learning Epi#113

Ett samtal kring homeschooling, unschooling,

skolplikt och demokrati

Måndag den 14 augusti, 2017, 6:30pm-8:30pm EDT

Måndag den 14 augusti, 2017, 11:30pm-1:30am BST

-Du kan se intervjun under sändningen om du klickar här –

Gäster:
Anna Brix Thomsen
Jens Peter de Pedro
Viktoria Berkenstam Drysén

Värd:
Rebecka Koritz

Beskrivning: 

I den här två timmar långa konversationen, reder vi ut de i Sverige både okända och missförstådda begreppen homeschooling och unschooling. Sverige har sedan 2011, som ett av få länder i världen, valt att förbjuda möjligheten för unga människor att själva ta makten över sin egen inlärning. Om detta, skolplikt och demokrati handlar For the Love of Learnings första episod på svenska.

Gästernas biografier:

Anna Brix Thomsen

Anna Brix Thomsen är ursprungligen från Danmark men har bott i Sverige sedan 2011 och jobbar till dagligen som processledare i ett utvecklingsprojekt där hon bl.a. har arbetat med lärares bemötande av barn i skolan. Anna är själv utbildad förskolelärare i botten och har även en master i utbildningssocioloi. Anna driver bloggen A Teacher’s Journey to Life där hon bl.a. utforskar vuxnas beteende gentemot barn. När Anna var 10, tog hon ett löfte om aldrig att glömma bort hur det känns när man är barn, och det är detta löftet som fortfarande driver Anna i sitt arbete, professionellt och ideellt där hon som aktiv i det danska, svenska och internationella alternativa utbildningsmiljö jobbar för barns rätt till självbestämmelse.

http://teachersjourneytolife.com/

Jens Peter de Pedro

Jens Peter är en av grundarna till Alliance for Self Directed Education, en politiskt obunden förening som förespråkar barn och ungas rätt att lära sig fritt från tvång.

Till vardags är han konsult inom interaktiva medier för barn. Tidigare har han varit med och grundat barnappsföretaget Toca Boca, där han var kreativ ledare och lekdesigner. Han har under sin karriär arbetat för organisationer som NBC, SVT, UR, SR och FN.

Han har en Masters i Interaktiv media från New York University Tisch School of the Arts (1999). Han har också en fil. kand. i psykologi, pedagogik och barnkultur från Stockholms Universitet (1997).

Han, hans fru och deras två döttrar är bosatta i New York. Där går deras döttrar i Brooklyn Free School, en Demokratisk skola, med inriktning på social rättvisa, där alla lektioner är frivilliga.

Twitter: @jp_de_pedro.

http://self-directed.org

Viktoria Berkestam Drysén

 

Viktoria är uppvuxen i en av Sveriges tidiga hemundervisarfamiljer och har unschoolats sedan hon var tio år gammal. Hon är en aktiv förespråkare för frihet att välja undervisning och var bl.a med och organiserade en Walk to Freedom år 2012 som protest mot den nya skollagen som gjort det så svårt att hemundervisa i Sverige som kom året innan. Tillsammans med sin familj så håller hon i ett hemundervisningsläger varje sommar sedan 2004 med besökare från hela världen.

Den här episoden är producerad av Rebecka Koritz

 


Rebecka Koritz

Rebecka Koritz är född och uppvuxen i Sverige, och utbildad lärare med en fil. kand. i Praktisk Pedagogik. Sedan 2003 bor hon i Mexiko där hon startat fyra alternativa skolor, av vilka hon idag driver två aktivt: La Casita, ett fristående dagis, och Explora ett Agile Learning Center. Bägge bygger på principerna av självstyrd inlärning. Rebecka är en frän skolkritiker, och förespråkar barns och ungas rätt att själva få forma och styra sin inlärning. Därför unschoolar hon sin elvaårige son som har Aspergers Syndrom.

2016 kom hennes bok En Skola från Scratch ut. Där berättar hon om sin spännande resa att starta alternativa skolor i ett land som Mexiko, samt varför hon anser att tiden har kommit för att bygga om skolsystemet från grunden.

Du kan följa henne via hennes blogg: Koritz i Mexiko, på Facebook samt på Instagram

For full archives of this show and programming schedule, please visit:

ForTheLoveofLearningShow.com 

Find us on facebook: For-the-Love-of-Learning-Voices-of-the-Alternative-Education-Movement

For comments, questions, suggestions or if you’d like to be guest on the show,  please contact us here.